Jak mít zdravý mikrobiom nejen střeva a co všechno tím v těle ovlivníme

Tisk faktury
Dne 26.3.2024 v Prostějově proběhlo více než 3 hodiny dlouhé natáčení RNDr. Petra Ryšávky, MUDr. Zbyňka Mlčocha a Mgr. Zuzany Švédoví, DiS. na téma mikrobiom. Vy si tuto přednášku můžete stáhnout a dozvědět se vše o zdravých a záškodnických bakteriích a o jejich životě.
Prodejní cena se slevou
K dispozici jen za299,00 Kč
Celkem bez DPH:299,00 Kč
Hodnota DPH
Cena / kg:
Soubor ke stažení Tooltip
Po nákupu se přihlaste a zde si soubor stáhněte
mikrobiom-nataceni-top
mikrobiom-nataceni-3
mikrobiom-nataceni-1
mikrobiom-nataceni-2
mikrobiom-nataceni-4
mikrobiom-nataceni-slajdy-19
mikrobiom-nataceni-slajdy-2
Popis

Ve videu se dozvíte obrovské množství informací o "breberkách" na a v našich tělech. Tato bakteriální zoo má zásadní vliv na naše zdraví, délku přežití, nálady, ale i chutě k jídlu. Ovlivňuje třeba i to, jestli budete obézní či hubení. Jak bakteri ovlivnit stravou a ražimovými opatřeními? To vše a mnohem mnohem více se dozvíte ve videu. O čem všem konkrétně je?

 

Praktické otázky v přednášce:

  • kolik gramů nebo kilogramů bakterií máme v sobě a na sobě?
  • jak konkrétně mikrobiom dutiny ústní zásadně ovlivňuje naše zdraví?
  • která bylina má velimi příznivý vliv na bakteriální skladbu v dutině ústní?
  • měli bychom si čistit ráno po probuzení zuby PŘED snídaní nebo až PO snídani?
  • je možné v současné době identifikovat např. vraha nebo zloděje podle jeho vzorku stolice na místě či dle vzorku mikrobiomu jeho kůže (tzv. mikrobiální makeup)?
  • mají střevní bakterie vliv na naši tělesnou hmotnost (tzn. jestli jsme hubení, máme nadváhu nebo jsme obézní) a co s tím?
  • jak naprosto zásadně složení mikrobiomu ovlivňuje vznik a průběh deprese? blíží se doba kdy místo tablet na depresi (SSRI antidepresiva) budeme řešit úpravu mikrobiomu?
  • je zásobníkem mikrobiomu slepé střevo, tzn. pokud užiji antibiotikum, dojde k osídlení zbytku střeva těmito zásobníkovými, tzn. rezervoárovými bakterimi?
  • je dobré brát probiotika preventivně? kdy mohou případně preventivní probiotika ublížit, jak a proč? (histaminová intolerance, zhoršení alergií)
  • kolik dnů od začátku užívání probiotik můžeme mít zdravotní potíže a je to ještě normální a není důvod je vysadit?
  • kolik druhů bakterií máme ve střevě? kolik bakterií máme na 1cm2 kůže?
  • jaká známe přírodní antibiotika a proč mikrobiomu škodí mnohem méně než ta z lékárny?
  • pokud začneme jíst zdravě nebo nezdravě, za jak dlouhou dobu se nám změní složení bakterií ve střevech?
  • porod a mikrobiom - jak osídlit novorozence zdravými bakteriemi klasicky porodem nebo atypicky při císařském řezu?
  • do kolika let se dítěti vyvíjí mikrobiom střeva?
  • souvisí alergie, astma, atopický ekézém (dermatitida) s mikrobiomem a pokud ano, tak jak? je možné preventivně předcházet atopickému ekzému a pokud ano, tak jak?
  • máme se děsit, když dítě olizuje kamínek, hlínu nebo písek na pískovišti?
  • jak zásadní vliv mají antibiotika na mikrobiom? měla by se probiotika užívat hned při nebo až po braní antibiotik?
  • mohou antibiotika užívaná těhotnou ženou (např. infekce Streptococcus agalactiae) mít vliv na mikrobiom novorozence?
  • proč by měla těhotná žena vždy extrémně dbát na ústní hygienu? je nějaká souvislost mikrobiomu úst s mikrobiomem placenty, rizikem předčasného porodu a potratu?
  • pokud mám špatné složení mikrobiomu úst, je vhodné vyčisit dutinu ústní koncentrovaným lihem?
  • "čistota půl zdraví, špína celé zdraví" - platí toto heslo?
  • pro které pacienty je vhodná fekální transpantace a jak se reálně provádí? co je to alogenní fekální transplantace a autotransplantace?
  • jak přesně náš mikrobiom komunikuje s mozkem?
  • které byliny mají příznivý vliv na mikrobiom trávicího traktu?
  • jaké výhody má kvašení bylin a co je to tzv. kaskádové prokvašování léčivých rostlin?
  • napoví specifický zápach stolice konkrétního jedince jaký má stav mikrobiomu?
  • existuje nějaká podobnost mezi střevním a kožním mikrobiomem?
  • jak často bychom se měli koupat a jakou drogerii bychom měli používat, abychom mikrobiomu co nejméně škodili?
  • jaký rozdíl je mezi slovy mikroflora, mikrobiom, mikrobiota a dále prebiotikum, probiotikum, symbiotikum, postbiotikum a parabiotikum?
  • jaký vliv má chronický stres na náš mikrobiom (hladina IgA, ad.) a na syndrom propustného střeva?
  • jak pracovat se stresem "abychom se z toho nezbláznili"?
  • proč přemnožené laktobacily mají vliv na depresi a jaký je mechanismus vzniku deprese v tomto případě?
  • proč je důležitý pohyb pro naše střevní bakterie a co znamená pojem "sheaking the gut"?
  • je mikrobiom v souladu s naším cirkadiánním cyklem? to znamená, jestli naše bakterie v noci spí a ve dne bdí?
  • co na klystýry střeva říká dr. Ryšávka - jsou fantastické pro mikrobiom nebo je to pro něj peklo?
  • mají naše bakterie nějakou souvislost s osteoporozou, dráždivým tračníkem, vysokým krevním tlakem, diabetem 2. typu, vysokým LDL cholesterolem, jaterní steatózou ("ztukověním jater"), schizofrenií, rakovinou tlustého střeva (kolorektální karcinom), slinivky, prsu či třeba degenerativními onemocněními nervového systému, kterými jsou Parkinsonova nemoc a Alzheimerova choroba?
  • může transplantace stolice mít vliv na efektivitu a prognózu vyléčení některých výše uvedených onkologických onemocnění?
  • ovlivňuje mikrobiom rozvoj centrálního nervového systému u dětí?
  • co se děje v těle při syndromu propustného střeva a které skupiny lidí k němu mají větší predispozici?
  • mají rakovinné nádory svůj vlastní mikrobiom?
  • která bakterie ovlivňuje účinnost chemoterapie a radioterapie, tzn. pokud je tato bakterie, je účinnost onkologiké léčby vyšší?
  • jaká je aktuální (2024) cena rozboru mikrobiomu střeva?

Strava:

  • škodí káva mikrobiomu či pomáhá? v jakém množství je káva v pořádku a kdy je to už moc? prospívá mikrobiomu rozpoustná káva, turek nebo preso?
  • ovlivňují bakterie na která jídla máme chuť nebo ne?
  • co má nadměrné solení spojeného s bakteriemi střev a jaký to má finálně vliv na naše celkové zdraví? jaká je zdravější alternativa kuchyňské soli? které potraviny mají "skrytou" sůl, kterou vlastně v jídle ani necítíte?
  • které potraviny jsou doslova úhlavní nepřátelé mikrobiomu našeho střeva a způsobují velké problémy pro naše cévy, srdce a psychické poruchy (úzkostné stavy ad.)?
  • plísňové sýry - jsou v pořádku a můžeme je jíst po kilech nebo jen výjimečně? a proč?
  • proč mají naše střevní bakterie opravdu velký problém s uzeninami? a které uzeniny jsou v pohodě?
  • a co na umělá sladidla (aspartam, sacharin ad.) říká náš mikrobiom? které běžné potraviny obsahují umělá sladidla? mají umělá sladidla vliv na délku našeho života?
  • co speciálního způsobují hranolky v našem organismu, když je sníte?
  • proč chutnají "našim bakteriím" barevné potraviny obsahující polyfenoly a obzvláště BORŮVKY?
  • které víno nejvíce prospívá mikrobiomu - bílé, růžové nebo červené a proč?
  • jak nejsnáze vyživit střevní mikribiom?
  • strava dnešní doby, čím jsme se vzdálili od jídelníčku našich předků?
  • co jsou to fermentované potraviny, jak a proč nám prospívají?
  • jak často jíst luštěniny a proč?
  • z jakého důvodu je dobré jíst rozdílné druhy vlákniny? jaký je vliv vlákniny na stav mikrobiomu? je důležitější rozpustná nebo nerozpustná vláknina a proč? které potraviny jsou bohaté na vlákninu?
  • mají omega-3 a zdravý střevní mikrobiom?
  • co jsou to "ultra zpracované potraviny" a proč je dobré se jim v obchodě vyhnout metrovým obloukem?
  • mateřské mléko a kojení nějakou souvislost s mikrobiomem? pokud ano, jakou? je možné na mateřské mléko pohlížet jako na probiotickou potravinu?
  • mají vliv případný stres, úzkost a nevyspání matky na mikrobiom a mateřské mléko a tím sekundárně i na kojence?
  • jak je to s jablky kupovanými v ČESKÝCH supermarketech ve vztahu k pesticidům a herbicidům? je to peklo nebo na pohodu?
  • a co mikrobiom ve vztahu k fruktóze? proč není zdravý agávový sirup?
  • jaké výhody má kváskový chleba proti chlebu ze dřoždí a proč?
  • proč by se nemělo péci s čekankovým sirupem a proč látkám v něm velmi škodí vysoké teploty?
  • proč fermentované potraviny tak moc chutnají našim bakteriím a které potraviny to jsou (příklady)?
  • kolik kvašené zeleniny denně by se mělo sníst?
  • co je to vodní kefír tibi?
  • jaký účinek mají umeboshi švestičky po jídle?
  • a co omega-3-nenasycené mastné kyseliny, jablečná vláknina, luštěniny, masové vývary ve vztahu k mikrobiomu? prospívají nebo spíše škodí?

 

OFICIÁLNÍ OSNOVA:

  • Úvod a definice
  • Zajímavosti a fakta, přírodní antibiotika
  • Jak získáváme a na co potřebujeme mikrobiom?
  • Strava a mikrobiom (Mgr. Zuzana Švédová, DiS.)
  • Bakerie v prevenci a léčbě
  • Léčivé rostliny a mikrobiom
  • Co ubližuje nejvíce mikrobiomu?
  • Mikrobiom a duševní zdraví
  • Co je to syndrom propustného střeva?
  • Mám dysmikrobii. Co teď?
Počet zobrazení:
0
.